Over de branche

Kleine branche/ grote verschillen

De vlakglasbranche bestaat uit circa 300 bedrijven die zich bezighouden met productie, bewerking, zetten/montage en handel van vlakglas. De bedrijven zijn heel verschillend als we kijken naar de omvang en de activiteiten. Zo zijn er relatief kleine bedrijven die zich in één activiteit sterk gespecialiseerd hebben, maar ook grote multinationals die alle disciplines in huis hebben.

Groothandel

Bedrijven die zich uitsluitend bezighouden met de groothandel in glas zijn er nog maar weinig. Deze gespecialiseerde groothandel levert uit voorraad een zeer breed assortiment glas aan vele verschillende afnemers.

Montage/ glaszetten

Naast groothandel houden veel bedrijven zich bezig met glaszetten en glasmontage. Ook hier zijn er weer grote verschillen. Er zijn bedrijven die glas plaatsen in de nieuwbouw, bedrijven die glasschades herstellen en bedrijven die zowel nieuwbouw als vervanging doen. Andere combinaties komen ook voor, bijvoorbeeld met de groothandel in verf.

Isolatieglasproductie

Er zijn zowel zelfstandige isolatieglasproducenten als productievestigingen van de concerns. De zelfstandige producenten zijn minder gericht op grote productievolumes, maar veel meer op bijzondere producten, kleinere series, korte levertijden etc.

Glasbewerking

Een andere specifieke groep in de branche vormen de glasbewerkers. Door deze bedrijven wordt glas geslepen, geboord, gehard, gezandstraald, bedrukt, etc. De onderlinge verschillen tussen deze bedrijven zijn ook weer groot als we kijken naar de uitgevoerde bewerkingstechnieken, de producten, de afnemers, etc. 

Glazeniers

Een laatste groep die apart vermeld kan worden zijn de glazeniers. Dit zijn vrijwel uitsluitend kleinschalige en ambachtelijke bedrijven waarin vooral glas in lood en gebrandschilderd glas wordt gemaakt.

randomness